Начин на приготвяне
Първо започнете с приготвянето на соса за риба.
Наситнете чесъна и праза. Загрейте зехтина на умерен огън и ги задушете до омекване. Добавете брашното и след 2 минути непрекъснато разбъркване сипете водата и виното.
Овкусете с шафрана и лютия пипер, гответе до сгъстяване на соса. Разбърквайте често, за да не загори.
Целите рибни филета (почистени от кости) натрийте хубаво с черен пипер и сол.
Загрейте маслото с 2 лъжици зехтин. Нарежете бялата част от праза на дебели кръгчета и го запържете до златист загар. Извадете от тигана.
Ако потъмнее мазнината, сменете я с нова. Сложете рибните филета с кожата надолу и когато стане хрупкава обърнете и откъм месото - около 2 минути са напълно достатъчни.
Прехвърлете лаврака в плато за сервиране. Отстрани сипете от соса и гарнирайте с рохко сварените яйца (ако желаете).
Върху рибата наредете кръгчетата праз и поднесете.
Филето от лаврак в специален сос с праз е готово.