Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филе от лаврак в специален сос с праз

Филе от лаврак в специален сос с праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Филе от лаврак в специален сос с праз
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
32 мин.
Порции
2
"Ето как се поднасят рибните филенца - стилно и с ароматни добавки"

Необходими продукти

  • филета от лаврак - 2 бр. филета от цяла риба с кожа (около 300 грама)
  • праз - бялата част от 1 стрък
  • зехтин - 4 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • яйца - 2 сварени, за гарниране (по желание)
  • черен пипер - 2 щ.
  • сол
  • За соса
  • праз - зелената част от 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • бяло вино - 70 мл
  • вода - 70 мл
  • брашно - 7 - 8 грама (една ч.л. с връх)
  • кайенски пипер - 1 люто сухо чушле
  • зехтин - 30 мл
  • шафран - 1 щ.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започнете с приготвянето на соса за риба.

Наситнете чесъна и праза. Загрейте зехтина на умерен огън и ги задушете до омекване. Добавете брашното и след 2 минути непрекъснато разбъркване сипете водата и виното.

Овкусете с шафрана и лютия пипер, гответе до сгъстяване на соса. Разбърквайте често, за да не загори.

Целите рибни филета (почистени от кости) натрийте хубаво с черен пипер и сол.

Загрейте маслото с 2 лъжици зехтин. Нарежете бялата част от праза на дебели кръгчета и го запържете до златист загар. Извадете от тигана.

Ако потъмнее мазнината, сменете я с нова. Сложете рибните филета с кожата надолу и когато стане хрупкава обърнете и откъм месото - около 2 минути са напълно достатъчни.

Прехвърлете лаврака в плато за сервиране. Отстрани сипете от соса и гарнирайте с рохко сварените яйца (ако желаете).

Върху рибата наредете кръгчетата праз и поднесете.

Филето от лаврак в специален сос с праз е готово.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: