ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми с ориз

Зелеви сарми с ориз

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
1k6k3126k
Зелеви сарми с ориз1 / 3
16/10/2008
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
"При приготвянето на сарми, майсторлъкът личи отдалеч - най-вкусните са колкото едно залче!"

Необходими Продукти

  • зелеви листа - предварително попарени в подсолена вряла вода,
  • кайма - телешка 250 гр.
  • ориз - 200 - 250 гр.
  • канела - на прах 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз
  • олио - 2 с.л.
  • сол
  • лимонов сок
  • чесън - скилидки от 2 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сармите се правят малки, колкото палец, затова листата се нарязват. Маха се средната дебела жилка и двете половини на листото се нарязват на по още 2 парчета.

Накисваме ориза във вряла вода поне 30 мин. Измиваме го добре и го отцеждаме.

В мазнината слагаме 2-3 скилитки чесън, ситничко нарязани. След 1 мин при него слагаме каймата и леко я запържваме (само докато смени цвета си), слагаме 1 шепа ситно нарязан магданоз, разбъркваме и веднага слагаме и ориза. Като го разбъркаме, отстраняваме съда от огъня и посолявяме със сол, черен пипер и канелата.

Като поизстине сместта с нея напълваме сармичките, нареждаме един пласт на дъното на тенджерата и поръсваме с част от целите скилитки чесън; после втори ред сарми, пак чесън... и така докато сложим всичките сарми. Отгоре слагаме чиния или цели зелеви листа, заливаме с подсолена вряла вода и варим на тих огън. Когато ястието е готово, махаме чинията /целите зелеви листа и поръсваме с лимонов сок.

Рейтинг

4
57
48
33
22
10
Дай твоята оценка: