Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Гювечета»Запеканки с ориз и бекон в гювечета

Запеканки с ориз и бекон в гювечета

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Копирайтър
188155102
Запеканки с ориз и бекон в гювечета
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
17/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ох, толкова апетитни идеи в гювечета - само трябва да разровите хладилника и килера и ще имате вкусен обяд"

Необходими Продукти

  • ориз басмати - 11/2 ч.ч.
  • бекон - 300 г
  • лук - 1 глава
  • зехтин - 2 с.л.
  • шафран - 0.1 г
  • гореща вода - 1 ч.л.
  • бульон - 2 ч.ч. пилешки или зеленчуков
  • сол
  • черен пипер - по вкус
  • яйца - 4 големи
  • кашкавал - по желание за поръсване
  • зехтин - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изплакнете ориза Басмати в студена вода и го накиснете за поне 30 минути. Отцедете ориза и го оставете настрана.

В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън.

Добавете нарязания лук и запържете, докато стане златисто кафяв, около 10 минути.

В малка купа разтворете шафрана в гореща вода и я оставете настрана.

Добавете отцедения ориз в тенджерата и задушете за около 3-4 минути, като разбърквате от време на време, докато оризовите зърна станат прозрачни.

Добавете сместа от шафран, пилешки или зеленчуков бульон, сол и черен пипер в тенджерата.

Разбъркайте добре и оставете сместа да заври.

След като сместа заври, намалете котлона до минимум, покрийте съда с плътно затварящ се капак и оставете да къкри за около 20 минути или докато оризът се свари и течността се абсорбира.

Нарежете бекона на малки парчета.

Загрейте фурната до 190°C.

Сварения ориз разделете равномерно в гювечетата.

Направете четири кладенчета в оризовата смес с помощта на лъжица. Сложете желаното количество резенчета от бекона.

Чукнете по едно яйце или две яйца.

Покрийте гювечетата и печете около 10-15 минути или докато белтъците стегнат.

Сервирайте горещо, гарнирано с кашкавал по желание.

Насладете се на вашите запеканки с ориз и бекон в гювечета.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: