Начин на приготвяне
Изплакнете ориза Басмати в студена вода и го накиснете за поне 30 минути. Отцедете ориза и го оставете настрана.
В голяма тенджера загрейте зехтина на среден огън.
Добавете нарязания лук и запържете, докато стане златисто кафяв, около 10 минути.
В малка купа разтворете шафрана в гореща вода и я оставете настрана.
Добавете отцедения ориз в тенджерата и задушете за около 3-4 минути, като разбърквате от време на време, докато оризовите зърна станат прозрачни.
Добавете сместа от шафран, пилешки или зеленчуков бульон, сол и черен пипер в тенджерата.
Разбъркайте добре и оставете сместа да заври.
След като сместа заври, намалете котлона до минимум, покрийте съда с плътно затварящ се капак и оставете да къкри за около 20 минути или докато оризът се свари и течността се абсорбира.
Нарежете бекона на малки парчета.
Загрейте фурната до 190°C.
Сварения ориз разделете равномерно в гювечетата.
Направете четири кладенчета в оризовата смес с помощта на лъжица. Сложете желаното количество резенчета от бекона.
Чукнете по едно яйце или две яйца.
Покрийте гювечетата и печете около 10-15 минути или докато белтъците стегнат.
Сервирайте горещо, гарнирано с кашкавал по желание.
Насладете се на вашите запеканки с ориз и бекон в гювечета.