Начин на приготвяне
Измийте зеленчуците. Нарежете картофите, морковите и лука на малки кубчета, а бялата част на праза и целината - на тънки кръгчета.
В тенджера с похлупак задушете на тих огън зеленчуците в маргарина, докато омекнат.
Пригответе ароматния букет, като в парче от зелената част на праза завиете дафиновия лист и стръкчетата мащерка и магданоз. Завържете с конец и сложете при зеленчуците.
Сипете 1, 5 л вода и след кипване намалете огъня. Оставете супата да се вари около 30 минути. Отстранете от огъня и извадете ароматния букет.
Разбийте сварените зеленчуци с пасатор и прецедете до получаване на фина смес. Сипете в тенджера и варете още 10 минути на тих огън. Добавете течната сметана и подправете със сол и черен пипер.
Сервирайте крем-супата гореща, поръсена със ситно нарязан магданоз.