Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Боб чорба»Постна боб чорба със зеленчуци в гърне

Постна боб чорба със зеленчуци в гърне

Постна боб чорба със зеленчуци в гърне
Снимка: Мария Божилова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
10
"Вкусна, сгряваща и много ароматна боб чорбица"

Необходими продукти

  • боб - 1 кг бял
  • сушени чушки - 3 с.л.
  • сушен лук - 4 с.л.
  • сушени моркови - 3 с.л.
  • зехтин - 50 мл
  • сушен джоджен - 1 с.л.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте боба и го накиснете във вода от миналия ден.

На следващия ден изхвърлете водата, а боба прехвърлете в тенджера. Залейте го с чиста вода и кипнете на котлона.

Изхвърлете водата и налейте нова. Отново кипнете и повтаряйте същата процедура три пъти.

В последната (четвърта) вода добавете содата. След 10 минути варене изключете котлона.

Прехвърлете само боба (без водата) в гювеч. Добавете зехтина, сушените моркови и лук, чушките, джоджена и сол.

Разбъркайте и сложете капака.

Пъхнете гювеча във фурната и включете на 160 градуса.

Варете боб чорбата до готовност - около 2 часа.

Постната боб чорба в гърне е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: