Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Маринован шпикован врат в гювеч

Маринован шпикован врат в гювеч

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Маринован шпикован врат в гювеч
Снимка: Росица Петрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Сервирайте шпикования врат със запечените зеленчуци, полят с малко от соса, и чаша червено вино."

Необходими продукти

  • свински врат - 1.5 кг цяло парче
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 5 скилидки
  • марината
  • горчица - 1 с.л.
  • мед - 2 с.л.
  • соев сос - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чили - 1 ч.л. на люспи
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • олио - 4 с.л.
  • още
  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • бира - 300 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземете цяло парче свински врат и го шпикавайте с нарязани на дълги ленти моркови и скилидки чесън.

Смесете всички съставки за маринатата и ги разбъркайте.

Намажете обилно месото с тази марината, покрийте го със стреч фолио и го сложете в хладилник за 12 часа.

След това преместете месото в глинен съд, предварително намазан с малко олио.

В маринатата, която се е отцедила оваляйте едро нарязани моркови и няколко картофа, разрязани на половинки.

Сложете и зеленчуците в гювеч около месото.

Добавете бирата и ако е останала от маринатата - също. Течността трябва почти да покрива месото.

Сложете гювеча в студена фурна и печете свинския врат първоначално на 220 °C за 1 час, след което намалете температурата на 160 °C и печете още 2 часа.

На всеки час вадете съда от фурната и заливайте месото със соса, който се е образувал.

Щом месото е готово, го извадете от съда заедно със запечените зеленчуци, а соса, който се е образувал, сложете в касерола.

Размийте 1 лъжица царевично нишесте с малко вода и ги добавете към соса. Варете 2-3 минути, докато леко се сгъсти.

Сервирайте шпикования врат със запечените зеленчуци, полят с малко от соса, и чаша червено вино.

Чудесна празнина вечеря е този маринован шпикован врат в гювеч, подходяща за всеки повод.

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
много вкусен свински врат и аз го правя по тази рецепта
25.04.2023 11:52