Начин на приготвяне
Вземете цяло парче свински врат и го шпикавайте с нарязани на дълги ленти моркови и скилидки чесън.
Смесете всички съставки за маринатата и ги разбъркайте.
Намажете обилно месото с тази марината, покрийте го със стреч фолио и го сложете в хладилник за 12 часа.
След това преместете месото в глинен съд, предварително намазан с малко олио.
В маринатата, която се е отцедила оваляйте едро нарязани моркови и няколко картофа, разрязани на половинки.
Сложете и зеленчуците в гювеч около месото.
Добавете бирата и ако е останала от маринатата - също. Течността трябва почти да покрива месото.
Сложете гювеча в студена фурна и печете свинския врат първоначално на 220 °C за 1 час, след което намалете температурата на 160 °C и печете още 2 часа.
На всеки час вадете съда от фурната и заливайте месото със соса, който се е образувал.
Щом месото е готово, го извадете от съда заедно със запечените зеленчуци, а соса, който се е образувал, сложете в касерола.
Размийте 1 лъжица царевично нишесте с малко вода и ги добавете към соса. Варете 2-3 минути, докато леко се сгъсти.
Сервирайте шпикования врат със запечените зеленчуци, полят с малко от соса, и чаша червено вино.
Чудесна празнина вечеря е този маринован шпикован врат в гювеч, подходяща за всеки повод.
Добър апетит!
Коментари