Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Празнична италианска кростата със сладко

Празнична италианска кростата със сладко

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1464932k
Празнична италианска кростата със сладко2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
96 мин.
Порции
4
"Страхотна кростата с богат маслен вкус и приятен аромат на конфитюр Празнично да ви е"

Необходими продукти

  • брашно - 250 грама
  • захар - 100 грама
  • конфитюр от сини сливи - 300 грама
  • масло - 110 грама
  • яйца - 1 брой + 1 жълтък
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
  • ванилия - 1 прахче (0.2 г)
  • лимонова кора
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с щипка сол, ванилията и лъжичката бакпулвер. Сипете в купа яйцето и жълтъка, нарязаното масло и захарта.

Постепенно замесете меко тесто, което в началото ще е по-пясъчно, но постепенно се хомогенизира до хубаво маслено тесто.

Увийте тестото в стреч фолио и го приберете да се охлади в хладилник за един час.

От студеното тесто отделете топка с големината на юмрук.

Останалото тесто разточете на тънък лист върху хартия за печене - така ще го местите по-лесно.

Вземете тава с диаметър 20 см и сложете вътре основата, като оформите подходящ висок борд. Надупчете блата с вилица.

Разпределете конфитюра от сливи.

Набрашнете плота и разточете отделеното тесто с диаметър 3-4 мм.

С помощта на къдрав диск нарежете ленти с ширина около 2 см. Сложете лентичките върху сладкото, като образувате решетка.

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете пая до апетитен загар - около 35 минути.

Извадете и прехвърлете кростатата на решетка, за да не се овлажни в тавата.

Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Празничната италианска кростата със сладко е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: