Начин на приготвяне
Изплакнете бобеца, накиснете го за 3-4 часа и го сложете в тенджера на котлона.
Залейте с вода и включете котлона да се вари. Щом фасулът заври, отцедете водата.
Изплакнете със студена вода и добавете два пъти повече вода от фасула.
Върнете тенджерата на огъня, налейте малко олио, покрийте и гответе на слаб огън, докато фасулът омекне.
Добавете вода, колкото е необходимо. Количеството на течността е по ваш избор. Зависи дали искате яхнийката да е гъста или по-рядка. В края на готвенето се поръсва със сол, сух магданоз и магданоз. Отстранете сварения боб от огъня.
Загрейте останалото слънчогледово масло в тиган и сложете скълцан лук. Поръсете с червения пипер, разбъркайте и добавете два черпака сварен боб.
Разбъркайте и прехвърлете пак в тенджерата.
Върнете съда на огъня и гответе още 5-6 минути. Почистете суджука и го надребнете.
Направете разрезче с ножа от едната страна.
Запържете леко суджука от двете страни в тиган. Поднесете боб яхнията с любимия суджук.
Бял боб по селски, който задължително се поднася с мек селски хляб.