Начин на приготвяне
Наливаме овесеното мляко в чаша и го затопляме в микровълнова за 30 секунди.
Изсипваме го в купа и добавяме сол, захар, сухата мая и 2-3 супени лъжици брашно. Разбъркваме и оставяме за 5 минути да се активира маята.
Разделяме белтъка от жълтъка. Прибавяме към сместа с маята белтъка, а жълтъка отделяме в чашка за намазване на домашната питка.
Постепенно прибавяме към маята и останалото брашно. Замесваме меко и еластично тесто и покриваме с кърпа да втаса за 15 - 20 минути.
Разделяме на 2 топки. Разстиламе 1 вата кора и поръсваме със сирене и малко олио. Разстилам втората и покриваме кората със сиренето. Разточваме всичко в правоъгълна форма и поръсваме с олио и семена.
Режем в горния край фитили около 5 см.
Навиваме на руло и слагаме в намаслена кръгла тава.
Оставяме да втаса и мажем с разбит жълтък + овесено мляко /2 с.л/ специалната питка.
Режем бучки масло и печем питка с овесено мляко и сирене на 180°C до готовност.