Начин на приготвяне
Пилето се почиства и измива.
В тавичката, в която ще се пече пилето, постиламе хартия за печене и върху нея се изсипва морската сол.
Пилето се пръсва с подправките - черен пипер и едро смлян лют червен пипер на вкус, като част от тях се втриват и във вътрешността на пилето. Намазва се хубаво от вътре и от вън с маслото.
Допълнително сол не е необходимо да се слага, тъй като пилето ще си поеме достатъчно при печенето от морската сол.
Пилето се прехвърля в тавичката за печене върху солта.
Лимонът се разрязва на половинки и се пъха в пилето.
Клонките прясна мащерка и цялата глава чесън се пъхат във вътрешността на пилето.
Отгоре тавата с пилето върху сол се покрива с алуминиево фолио.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка около час и малко (според големината на пилето).
В края на печенето алуминиевото фолио се отстранява и пилето се връща в печката до получаването на апетитен златисто-кафяв цвят.
Поднася се с млечен сос.
С печено пиле с лимони върху морска сол започва всеки вълшебен обяд или незабравима вечеря.
Добър апетит!
Коментари