Начин на приготвяне
Надупчете с вилица или нож патладжаните и ги сложете да се пекат в загрята фурна за 20-25 минути, докато омекнат.
След това ги оставете да се охладят и после обелете.
Сложете ги в гевгир, за да се отцедят.
Може да изпечете патладжаните от предния ден и да ги съхранявате в хладилник.
Нарежете изпечените патладжани, а чесъна пресовайте.
Прибавете към тях майонезата, гъсто кисело мляко, зехтин и сол на вкус.
Изцедете сока на половин лимон и овкусете на вкус.
Разбъркайте добре, за да се смесят съставките, и поръсете с пресен магданоз, нарязан на ситно, и няколко резена лимон за допълнителна свежест.
Нарязах на ситно една лютива чушка за малко пикантен вкус, но това е по желание.
Разядката от патладжан може да приготвите в блендер, като сложите всички съставки и блендирате, но аз предпочитам да е накълцана на по-едри парчета.
Поднесете тази вкусна разядка с печен патладжан добре охладена с препечени филийки хляб.