Начин на приготвяне
Първо разтворете живата мая с щипка захар в прясното мляко. Оставете да шупне.
Междувременно пригответе поръската за козунака. Смесете до захарта, маслтоо и брашното, за да се получат мехи трохички. Приберете в хладилник, за да стегнат.
Пресейте брашното в купа. Посолете и оформете кладенче в средата.
Разбийте с миксер яйцето с жълтъците, маслото, шупналата мая и ваниловата захар. Сипете в кладенчето и замесете меко тесто и еластично козуначено тесто.
Покрийте купата с фолио и оставете тестото да втаса за час. След това го премесете за кратко и оставете повторно за 30-тина минути.
Оформете 6 еднакви фитила от тестото, като дължината им трябва да е около 30 см.
Сплетете ги на плитки - 3 по 3.
Пригответе широка тава и я застелете с хартия за печене. Сложете козунаците на разстояние един от друг и ги покрийте с кърпа. Оставете да втасат за около час.
Намажете козунаците с разбития жълтък и ги поръсете с маслените трохи. Добавете и маково семе, ако обичате.
Загрейте фурната на 180 градуса и ги изпечете до апетитен загар.
Пухкавият еврейски козунак е готов.