Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Пухкав еврейски козунак

Пухкав еврейски козунак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Пухкав еврейски козунак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 150 мл
  • жива мая - 35 г
  • брашно - 500 грама
  • ванилова захар - 10 грама
  • масло - 100 г меко
  • яйца - 1 брой + 2 жълтъка
  • захар - 75 грама
  • сол - 1 щ.
  • За намазване и поръсване
  • жълтъци - 1 брой
  • маково семе - по желание
  • масло - 20 грама
  • брашно - 30 грама
  • захар - 30 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо разтворете живата мая с щипка захар в прясното мляко. Оставете да шупне.

Междувременно пригответе поръската за козунака. Смесете до захарта, маслтоо и брашното, за да се получат мехи трохички. Приберете в хладилник, за да стегнат.

Пресейте брашното в купа. Посолете и оформете кладенче в средата.

Разбийте с миксер яйцето с жълтъците, маслото, шупналата мая и ваниловата захар. Сипете в кладенчето и замесете меко тесто и еластично козуначено тесто.

Покрийте купата с фолио и оставете тестото да втаса за час. След това го премесете за кратко и оставете повторно за 30-тина минути.

Оформете 6 еднакви фитила от тестото, като дължината им трябва да е около 30 см.

Сплетете ги на плитки - 3 по 3.

Пригответе широка тава и я застелете с хартия за печене. Сложете козунаците на разстояние един от друг и ги покрийте с кърпа. Оставете да втасат за около час.

Намажете козунаците с разбития жълтък и ги поръсете с маслените трохи. Добавете и маково семе, ако обичате.

Загрейте фурната на 180 градуса и ги изпечете до апетитен загар.

Пухкавият еврейски козунак е готов.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: