Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Желиран език с моркови и кисели краставички

Желиран език с моркови и кисели краставички

Желиран език с моркови и кисели краставички
Снимка: Христинка Колева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • моркови - 2 броя
  • свински език - 2 броя
  • магданоз - корени
  • кисели краставички
  • дафинов лист
  • магданоз - пресен
  • черен пипер - зърна
  • бахар
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете свинския език заедно с дафиновия лист, зърната пипер, бахара, магданозените корени, целите моркови и сол на вус. Най-добре е да го сварите в тенджера под налягане, за да стане готов по-бързо - около 40 минути.

Извадете и нарежете морковите. Обелете езиците и ги нарежете на тънки филийки, а бульона от варенето прецедете през марля.

Ако е твърде мътен, го върнете на огъня и точно преди да заври, добавете 1 разбит белтък. Варете 2-3 минути и отново прецедете през марля.

На 500 мл бульон е необходим 10 грама желатин, който преди това се разтваря в 60 мл студена вода. Разтворете желатина в топлия бульон и разбъркайте.

Сипете на дъното на продълговата форма малко от течността и приберете в хладилник, за да стегне. Извадете и наредете отгоре кръгчета моркови, краставички и клонките магданоз. Залейте с още буьон и отново върнете в хладилника.

Когато стегне отново, наредете филийките език. Сипете още от течността и финално завършете с наситнени моркови и краставички.

Приберете в хладилник до пълното стягане на продуктите.

Накрая потопете формата за кратко в гореща вода и извадете желирания език с моркови и кисели краставички.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: