Начин на приготвяне
Сварете свинския език заедно с дафиновия лист, зърната пипер, бахара, магданозените корени, целите моркови и сол на вус. Най-добре е да го сварите в тенджера под налягане, за да стане готов по-бързо - около 40 минути.
Извадете и нарежете морковите. Обелете езиците и ги нарежете на тънки филийки, а бульона от варенето прецедете през марля.
Ако е твърде мътен, го върнете на огъня и точно преди да заври, добавете 1 разбит белтък. Варете 2-3 минути и отново прецедете през марля.
На 500 мл бульон е необходим 10 грама желатин, който преди това се разтваря в 60 мл студена вода. Разтворете желатина в топлия бульон и разбъркайте.
Сипете на дъното на продълговата форма малко от течността и приберете в хладилник, за да стегне. Извадете и наредете отгоре кръгчета моркови, краставички и клонките магданоз. Залейте с още буьон и отново върнете в хладилника.
Когато стегне отново, наредете филийките език. Сипете още от течността и финално завършете с наситнени моркови и краставички.
Приберете в хладилник до пълното стягане на продуктите.
Накрая потопете формата за кратко в гореща вода и извадете желирания език с моркови и кисели краставички.