Начин на приготвяне
Първо се подготвя пълнежът за соленото руло. За нея е необходимо да се сварят яйцата и целите моркови в подсолена вода. Кашкавалът се нарязва на пръчици.
За самотопилешко руло предварително в купа се налива затопленото прясно мляко, в което се накисват сухарите. Объркват се пилешката кайма заедно с нарязаният на ситно лук, счуканата скилидка чесън, яйцата, сол на вкус, смлян черен пипер и изцедените и намачкани на трохи сухари. Пилешката кайма е с по-рядка консистенция. След като се омесят всички продукти се оставя на хладно да почине около час.
Продълговата форма за кекс се намазнява, след което дъното и стените и се покриват с тънки ленти бекон. Краищата на бекона се оставят да висят от формата.
Върху бекона се разстила половината част от подготвената кайма. По дължина се разполагат обелените цели яйца, целите моркови, пръчиците кашкавал и перцата зелен лук.
При печенето кашкавалът се разтопи и заедно с перцата лук се изгубиха, но вкусът си остава. Формата се запълва с останалата кайма, която се загъва с висящите краища бекон и накрая покрива с алуминиево фолио.
Рулото се пече на 200 °C за около един час, като 20 минути преди готвенето се маха фолиото, излива отделилата се вода.
Ястието се допича до приятен загар.
Сервира се руло от пилешка кайма и бекон с гарнитура по желание.