Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бишкотена торта»Шарлота с маскарпоне и бял шоколад

Шарлота с маскарпоне и бял шоколад

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Шарлота с маскарпоне и бял шоколад
Снимка: Росица Петрова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • бишкоти - 350 г Савоярди
  • прясно мляко - 200 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • бял шоколад - 150 г
  • течна сметана - 250 мл
  • за декорация
  • черен шоколад - 40 г
  • течна сметана - 30 мл
  • бишкоти - смлени
  • какао - 1 с.л.
  • шоколадови дражета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте 100 мл от течната сметана до степен на завиране.

Натрошете белия шоколад в купа и го залейте с загрята течна сметана.

Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно. Може да разтопите шоколада и на водна баня или в микровълнова фурна за два пъти по 30 секунди, като разбъркате след първите 30 секунди.

Аз добавих към сместа и малко сладкарска боя, която не е задължителна. Оставете шоколадовата смес леко да се охлади.

В друг съд смесете сиренето маскарпоне с 3 лъжици пудра захар. Разбъркайте до гладък крем.

Прибавете към маскарпонето разтопения шоколад и разбийте с миксер на бавни обороти.

Останалите 150 мл от сметаната също разбийте с миксер до твърди връхчета.

Съберете двете смеси и разбъркайте, за да се смесят. Може с миксер, но на ниска степен.

Пригответе си ринг с диаметър 24 см, който поставете в подходяща чиния за торта.

Прибавете към прясното мляко 1 ванилия или друг аромат, който харесвате.

Може да е портокалова есенция или лъжичка разтворимо кафе. Всеки един от тях ще продаде различен вкус на самата бишкотена торта.

Изрежете върховете на бишкоти, които ще ви трябват, за борда на тортата, но само в единия край. Изрезките заделете.

Наредете бишкотите по борда на ринга като, първо, ги потапяте за кратко в прясното мляко.

След това наредете и бишкоти по дъното.

Покрийте ги с половината от крема.

Върху него наредете още един ред бишкоти, които също потопете в прясно мляко.

Завършете тортата Шарлота с останалия крем и заравнете с шпатула.

За декорация смлях няколко бишкоти и прибавих към тях 1 лъжица какао. С тази смес поръсих по края.

Разтопих малко черен шоколад с малко течна сметана в микровълнова фурна.

Сложих в пош с тънък накрайник и декорирах.

Всичко е въпрос на вкус и въображение.

Може да декорирате с пресни плодове (ягоди, малини, боровинки), които също подхождат добре на тази специална торта с бишкоти.

Поставете тортата в хладилник за 10 - 12 часа, за да стегне.

След това махнете ринга и може да се насладите на тази вкусна торта Шарлота с маскарпоне и бял шоколад.

Бон Апети!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: