Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Новогодишна пълнена пуйка със сос

Новогодишна пълнена пуйка със сос

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Новогодишна пълнена пуйка със сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Ще ви издадем една тайна, пуйката е пълна с неустоимо вкусна плънка, каква обаче е тя, разберете сами. Да ви е сладко"

Необходими продукти

  • пуйка - 1 бр.
  • сланина - 1 широко парче
  • черен пипер
  • сол
  • за плънката
  • гъби - 250 г
  • черен дроб - 250 г птичи
  • луканка - 10 резена
  • масло - 50 г
  • яйца - 2 бр. (сварени)
  • кестени - 250 г пюре
  • черен пипер
  • сол
  • за соса
  • балучка - 12 главички
  • масло - 40 г
  • брашно - 1 с.л.
  • вино - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дробчетата се нарязват и запържват в маслото. Добавят се нарязаните гъби и виното. Когато то изври, се добавят нарязаните яйца, парченца луканка, пюрето от кестени, черният пипер и солта. С тази плънка се напълва натритата със сол и черен пипер пуйка.

Зашива се и се покрива със сланината. Пече се в сгорещена фурна до готовност. Сосът се приготвя от задушените в маслото и малко вода глави балучка.

Когато омекнат напълно, главичките се изваждат и се добавя брашното, 250 мл вода, сол и черен пипер. Когато сосът се посгъсти, се налива виното.

Готовата пуйка се слага в подходящ за сервиране съд и се гарнира с лукчетата. Отделеният при печенето сос се смесва с приготвения и се поднася отделно.

Рейтинг

3.3
50
42
31
21
10
Дай твоята оценка: