Начин на приготвяне
Нарязваме лука на дребно.
Загряваме си маста в тиган и след като е загрята, поставяме лука и оставяме да се пържи за минута.
След като сме си измили ориза, и него прибавяме към лука.
Добавяме доматите, червен пипер и сипваме 150 г гореща вода.
Оставяме така да се вари, докато поеме водата самият ориз.
Сместа подправяме с пипер, чубрица и сол.
Изключваме котлона и прибавяме в тигана каймата.
Така добре размесваме, без да я пържим.
След като сме си оформели листата от зелето, поставяме в средата по 1-2 супени лъжици от плънката.
Завиваме си класически зелеви сарми, които поставяме на дъното на глинения гювеч, който предварително на дъното сме сложели 2-3 броя листа.
Самите сарми редим плътно една до друга.
Зелевата чорба, разреждаме с вода и готовата смес изсипваме върху тях.
Затваряме гювеча с капака и поставяме в студена фурна.
Варим сарми с кисело зеле и кайма по рецепта на Иван Звездев за 90 минути.