ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Бадемова торта с кафе крем без глутен

Бадемова торта с кафе крем без глутен

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
2701k4k258
Бадемова торта с кафе крем без глутен
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
28/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • блатове
  • белтъци - 7 бр.
  • захар - 210 г
  • бадеми - 200 г сурови
  • какао - 1 с.л.
  • царевично нишесте - 30 г
  • крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 7 бр.
  • захар - 130 г
  • царевично нишесте - 30 г
  • инстантно кафе - 2 ч.л.
  • вода - 50 мл гореща
  • масло - 250 г меко
  • ванилия - 2 прахчета
  • за поръсване
  • какао
  • филиран бадем
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази безглутенова торта отнема малко повече време за приготвяне, но крайният резултат си заслужава.

Започнете с приготвянето на блатовете.

Отделете в два съда белтъците и жълтъците на яйцата.

Смелете в блендер бадемите заедно с 2 с.л. от захарта. Прибавете към тях царевичното нишесте и какаото, които предварително трябва да пресеете. Разбъркайте.

Разбийте белтъците с щипка сол за минута, след което добавете на части останалата захар. Трябва да се получи като смес за целувки.

След това прибавете сухата смес от бадеми, какао и нишесте и разбъркайте с шпатула.

В тава постелете хартия за печене и поставете ринг 24 см.

Разделете сместа за блатовете в 4 купички. Така ще направите 4 еднакви блата.

Изсипете едната купичка в ринга и заравнете.

Сложете блата да се пече в загрята фурна на 170 °C за около 17 минути всеки.

Готовите блатове охладете върху решетка.

Щом блатовете за нашата бадемова торта са готови, се заемете с крема за тортата.

Разбийте жълтъците с царевичното нишесте и 100 мл от прясното мляко.

Разтворете кафето в 50 мл гореща вода.

Сложете в тенджера останалото мляко, захар, ванилиите и разтвореното кафе. Щом заври, махнете от котлона и прибавете на тънка струя сместа с жълтъците, бъркайки непрекъснато.

Върнете на котлона и бъркайте, докато кремът се сгъсти.

Готовия крем покрийте с фолио, за да не образува коричка, и го оставете да се охлади напълно.

След това разбийте с миксер меко масло до пухкав крем.

Започнете да добавяте от маслото към охладения крем, лъжица по лъжица, бъркайки с миксер.

Когато и крема е готов сглобете кафе тортата.

Поставете един от блатовете в подходяща чиния и го стегнете с регулируем ринг. Редувайте блат и крем.

Сложете тортата в хладилник за 5-6 часа, за да стегне.

След това поръсете с какао и филиран бадем и се насладете на тази вкусна безглутенова бадемова торта с кафе крем.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: