Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик за празник

Тутманик за празник

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Тутманик за празник
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Празниците у дома вече не минават без този Тутманик"

Необходими продукти

  • брашно - 520 г
  • сирене - 500 г
  • прясно мляко - 220 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • свинска мас - 150 мл разтопена
  • яйца - 2 бр.
  • суха мая - 8 г
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и добавете сухата мая и захарта.

Направете кладенче в средата и чукнете яйцата без единия жълтък.

Налейте леко затопленото мляко заедно с олиото и киселото мляко.

Замесете тесто и го месте в продължение на 10 минути върху набрашнен плот.

Разделете го след това на 6 топки.

Намазнете ръцете си с маста и разтеглете първата топка до получаване на тънка кора.

Поръсете с още малко мас и натрошено сирене.

Направете същото и с останалите продукти.

Навийте на руло и нарежете на триъгълници. Подредете ги в леко намаслена кръгла тава с леко разстояние.

Покрийте вкусния тутманик с кърпа и го оставете да втаса за около 2 часа.

Намажете го със заделения жълтък и го сложете да се пече за около 30 минути на 175 °C.

Тутманикът за празник е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: