Начин на приготвяне
Първото, което правим, е да поставим сушените плодове първо във вряла вода, а след това в студена. Подсушаваме ги и поставяме в друга купа.
Към тях прибавяме коняка, портокаловия сок и оставяме така за едно денонощие.
В купичка прибавяме маята, захарта топлото мляко и брашното.
Разбъркваме добре, завиваме с фолио и оставяме настрана да се активира маята.
През това време си приготвяме другата смес, като в друга купичка поставяме сухите съставки, а именно - бадемовото брашно, захарта, солта и канелата и индийското орехче.
Разбъркваме всичко това много добре.
Поглеждаме към маята и ако е шупнала, размесваме я и добавяме сухите съставки.
Отново разбъркваме, като предварително сме си счукали и яйцето. Когато е добре разбъркано добавяме и половината брашно.
Другата половина изсипваме на плота и когато сме разбъркали добре всичко, изсипваме на плота и започваме да месим остатъка от брашното.
Малко по малко прибавяме и маслото. Когато добавим и последното масло си оформяме топка, която завиваме с фолио и оставяме за час на топло.
Когато измине това време отново премесваме и пак оставяме за час.
Сега е момента, в който да добавим сушените плодове и ядките. Започваме да разбъркваме тестото докато се размеси добре.
Оформяме щолените, като разделяме на 4 сместа.
Всяка една топка оставяме за около 10-15 минути и тогава поставяме в печката да се пекат.
Печем за 1 час на 180 градуса.
След като извадим, оставяме да изстинат и тогава намазваме с маслото навсякъде и поръсваме с пудрата захар.
Завиваме ги с хартия за печене всяко едно от тях, а след това и със стреч фолио, за да могат да се запазят за по-дълго.
Щоленът за Бъдни вечер е готов.