Домашни хлебчета

Домашни хлебчета
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 2
17/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6
"Толкова хрупкави се получават тези домашни хлебчета"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сол - 10 г
  • мая - 20 г прясна
  • вода - 340 мл студена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези любими хлебчета разтваряме маята в част от водата и няколко лъжици брашно, да се получи гъста кашичка.

Оставаме настрани за 10-15 мин да втаса.

Пресяваме брашното и с останалата вода и втасалата мая замесваме тесто - средно меко.

Покриваме с кърпа или със стреч фолио и оставаме на топло да втаса и удвои обема си.

Като втаса, разделяме на топки по 120°C. Оставаме ги за 20 мин да втасват и ги оформяме на продълговати хлебчета.

Подреждаме в тавата за печене на разстояние и оставаме да удвоят обема си. Правим с остър нож разрези отгоре.

Напръскваме с вода и печем малките питки на 250°C 22 мин на вентилатор или до зачервяване.

След изпичането домашните хлебчета са с тънка и хрупкава коричка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: