Начин на приготвяне
За тези любими хлебчета разтваряме маята в част от водата и няколко лъжици брашно, да се получи гъста кашичка.
Оставаме настрани за 10-15 мин да втаса.
Пресяваме брашното и с останалата вода и втасалата мая замесваме тесто - средно меко.
Покриваме с кърпа или със стреч фолио и оставаме на топло да втаса и удвои обема си.
Като втаса, разделяме на топки по 120°C. Оставаме ги за 20 мин да втасват и ги оформяме на продълговати хлебчета.
Подреждаме в тавата за печене на разстояние и оставаме да удвоят обема си. Правим с остър нож разрези отгоре.
Напръскваме с вода и печем малките питки на 250°C 22 мин на вентилатор или до зачервяване.
След изпичането домашните хлебчета са с тънка и хрупкава коричка.