Начин на приготвяне
Измийте и подсушете дъговата пъстърва. Направете разрези по гърба на рибата с остър нож. Натрийте я с мащерка, сол, сока и кората от лимона, черен пипер и олио отвътре и отвън. Сложете и нарязания чесън в процепите.
Оставете 2-3 часа в хладилник в тавата за печене, покрита с фолио.
Задушете праза до омекване. Сипете ориза, чубрица, дафинов лист, сол, черен пипер. Разбъркайте. Сложете в тавата около рибата и сипете бульона.
Печете рибата за 12 мин. на 180 градуса. Махнете фолиото и увеличете на 200 градуса. Когато печената пъстърва е готова, оставете с фолиото да си почине 10 мин.
Поднесете печената дъгова пъстърва с ориз за Никулден!