Начин на приготвяне
Почистете шарана и го измийте старателно. Осолете го добре и го овкусете с подправката за риба.
Наситнете праза, лука и чесъна. Запържете ги в загрято олио. Щом омекнат, прибавете орехите, доматите от консерва, нарязаните гъби, морковите и граха.
Разбъркайте и поръсете сместа със сол, червен пипер и от зеленчуковата подправка.
Добавете захарта, която ще намали киселинността на доматите.
Сипете от плънката на дъното на тава за печене. Напълнете шарана и го зашийте. Сложете го в тавата. Сипете отстрани половин чаша вода и 1 чаша бяло вино. Пуснете и дафиновия лист.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете пълнения шаран до апетитен загар.
Пълненият шаран с орехи и много зеленчуци е готов.