Начин на приготвяне
Нарежете лука на полумесеци, задушете го в маслото и след като изстине, го поръсете със сол и черен пипер и го смесете с накълцаните на едро орехови ядки и наситнения магданоз.
Почистете шарана от люспите и вътрешностите, натрийте го отвън и отвътре с черен пипер и сол, напълнете го с приготвената плънка и го зашийте.
От брашното, солта, маслото, яйцето и хладка вода замесете тесто, разточете го на кора и завийте в нея шарана, като за да е по-ефектен, върху тестото може да очертаете главата и люспите.
Печете 50-55 мин. във фурна на 260 градуса, като за да не загори тестото, щом леко пожълтее, го покрийте с алуминиево фолио.
Печеният шаран покрийте за 10-15 мин. с чиста хартия и кърпа, за да поомекне тестото, след което го поднесете.