Ezine.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Пълнен шаран с орехи и стафиди в тесто

Пълнен шаран с орехи и стафиди в тесто

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k246
13/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
270 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • риба - 1 кг шаран
  • растително масло - 5 - 6 с.л.
  • лимони - 1/3 бр.
  • сол
  • За плънката
  • кромид лук - 4 глави
  • растително масло - 1/2 ч.ч.
  • лимони - 2/3 бр.
  • стафиди - 6 с.л.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • бял хляб - 2 филии
  • дафинов лист - 1 бр.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер
  • сол
  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • вода - 150 г
  • мая - 10 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистваме рибата от люспите, перките, опашката и вътрешностите. Измиваме добре и я поръсваме със сол и лимонов сок. Оставяме подготвената риба шаран на хладно за около 1-2 часа, докато приготвим плънката и тестото.

Приготвяме плънката за шаран, като в мазнината задушаваме нарязания на тънки филийки кромид лук. Към него прибавяме нарязания на малки кубчета бял хляб.

Запържваме леко и отстраняваме от огъня. Добавяме предварително накиснатите във вода (около 1 час) стафиди, едро счуканите орехови ядки, нарязания на дребно магданоз, дафиновия лист, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбъркваме сместа с виното и 1/3 чаена чаша вода и оставяме да престои около половин час.

Вече можем да напълним рибата с готовата смес, като я зашиваме, намазваме с растителното масло, посоляваме и увиваме в тестото. Тестото замесваме от брашното, водата, маята и жълтъка на яйцето.

Накрая намазваме нашата пълнена риба с орехи и стафиди в тесто с помощта на белтъка от яйцето и я слагаме да се пече бавно в умерена фурна.

Разкошен пълнен шаран с орехи и стафиди в тесто!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: