ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Содени Питки»Постна содена питка за Бъдни Вечер

Постна содена питка за Бъдни Вечер

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
1998913k74
Постна содена питка за Бъдни Вечер
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4

Необходими Продукти

  • газирана вода - 350 мл
  • брашно - 550 грама
  • сол - 1 равна с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. пресен
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сода - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. Прибавете вътре леко затоплената газирана вода, солта, олиото, оцета и захарта. Угасете содата в прясно изцедения лимонови сок и сипете в брашното.

Започнете да бъркате с лъжица, а когато това стане трудно, прехвърлете тестото на добре набрашнен плот и продължете да месите с ръце.

Покрийте с кърпа полученото тесто и го оставете да втаса за половин час.

Откъснете малка част от него - то ще бъде за украса на содената питка.

Измийте добре паричка и я увийте във фолио. Пъхнете я в тестото и внимателно го разстелете в намазнена тава.

От другото тесто направете фигурки - житен клас, слънце, грозд. Те ще бъдат за здраве и берекет.

С две вилици направете кръст по цялата повърхност на питата, като внимателно прищипвате и изтегляте.

Начупчете питката с вилица и сложете отгоре фигурките.

Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Печете питката около 35 минути или до готовност.

Покрийте топлата питка с кърпа и оставете да почине за 10-тина минути. След това я охладете и поднесете.

Постната содена питка за Бъдни Вечер е готова.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: