Начин на приготвяне
Първо пригответе пълнежа. Настържете/смелете шоколада до получаването на фин прах.
Смелете на фино брашно бадемите и бисквитите.
Разбийте маслото и захарта, добавете яйцето и с непрекъснато бъркан е прибавете смлените бисквити, бадеми, шоколад и галетата.
Пригответе си формата за печене. Изрежете от бутертестото кръг със същия диаметър.
Сложете във формата хартия за печене. Отгоре поставете изрязания кръг тесто. Върху основата наредете тънко нарязани парчета ябълка, като по ръба оставите 1 см празен.
Поръсете ябълките с малко лимонов сок, а краищата на кръга намажете с разбит жълтък.
Сипете отгоре шоколадовия пълнеж и покрийте с лентички от останалото бутертесто.
Старайте се краищата да залепнат добре по ръбчетата, които намазахте с жълтък. Самите ленти също намажете с жълтък и поръсете със захар.
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете пая около 25 минути или до получаване на апетитен загар.
Готовия сладкиш може да поръсите с пудра захар.
Шоколадовият бутер пай е готов.