Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Есенен чийзкейк с тиква и сметана

Есенен чийзкейк с тиква и сметана

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Есенен чийзкейк с тиква и сметана4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Страхотен есенен чийзкейк с тиква и сметана! Да ви е сладко!"

Необходими продукти

  • блат
  • бисквити - 250 г какао
  • масло - 100 г
  • лешници - 50 г
  • чийзкрем
  • маскарпоне - 250 г
  • крема сирене - 125 г
  • сметана - 150 мл
  • тиквено пюре - 300 г
  • мед - 4 с.л.
  • канела
  • джинджифил
  • индийско орехче
  • още
  • шоколад - 40 г за настъргване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този есенен чийзкейк трябва предварително да си приготвите тиквеното пюренце. Най-добре е да ползвате печена тиква.

Изпечете тиква, нарязана на кубчета, с много малко вода на дъното на съда. По желание може да поръсите с малко захар.

След като се изпече, оставете тиквата да изстине напълно, а после пасирайте, заедно с подправките, канела, джинджифил и индийско орехче.

Запечете лешниците в сух тиган за 4-5 минути, бъркайки. Оставете ги да се охладят и след това смелете в блендер.

Смелете също и бисквитките от какао.

Разтопете маслото.

Във форма със свалящ се борд и даметър 24 см сложете всички бисквитки, лешниците и маслото. Разбъркайте до получаване на маслени трохи. След това разпределете сместа равномерно и с притискане оформете бисквитен блат.

Приберете блата в хладилника за 30 минути да стегне, а през това време си пригответе крем за чийзкейк.

В купа смесете крема сиренето и меда. Разбъркайте, докато сместа се хомогенизира. Количеството на меда може да коригирате в зависимост от сладостта на тиквата. След това прибавете маскарпонето и 2/3 от тиквеното пюре. Останалата 1/3 от пюрето заделете за намазване на чийзкейка.

Отново разбъркайте.

Разбийте с миксер добре охладена сладкарска сметана, до твърди връхчета.

Прибавете я на части към сместа за крема, бъркайки внимателно с шпатула.

Готовия крем разстелете равномерно върху блата и заравнете. Приберете чийзкейка с тиква в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ, за да стегне, а след това намажете със заделеното тиквено пюре и поръсете с настърган черен шоколад.

Страхотен есенен чийзкейк с тиква и сметана!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Румяна Сакалийска
Румяна Сакалийска
Страхотна рецепта и много красива снимка!
14.11.2021 14:34
1