Начин на приготвяне
За този есенен чийзкейк трябва предварително да си приготвите тиквеното пюренце. Най-добре е да ползвате печена тиква.
Изпечете тиква, нарязана на кубчета, с много малко вода на дъното на съда. По желание може да поръсите с малко захар.
След като се изпече, оставете тиквата да изстине напълно, а после пасирайте, заедно с подправките, канела, джинджифил и индийско орехче.
Запечете лешниците в сух тиган за 4-5 минути, бъркайки. Оставете ги да се охладят и след това смелете в блендер.
Смелете също и бисквитките от какао.
Разтопете маслото.
Във форма със свалящ се борд и даметър 24 см сложете всички бисквитки, лешниците и маслото. Разбъркайте до получаване на маслени трохи. След това разпределете сместа равномерно и с притискане оформете бисквитен блат.
Приберете блата в хладилника за 30 минути да стегне, а през това време си пригответе крем за чийзкейк.
В купа смесете крема сиренето и меда. Разбъркайте, докато сместа се хомогенизира. Количеството на меда може да коригирате в зависимост от сладостта на тиквата. След това прибавете маскарпонето и 2/3 от тиквеното пюре. Останалата 1/3 от пюрето заделете за намазване на чийзкейка.
Отново разбъркайте.
Разбийте с миксер добре охладена сладкарска сметана, до твърди връхчета.
Прибавете я на части към сместа за крема, бъркайки внимателно с шпатула.
Готовия крем разстелете равномерно върху блата и заравнете. Приберете чийзкейка с тиква в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ, за да стегне, а след това намажете със заделеното тиквено пюре и поръсете с настърган черен шоколад.
Страхотен есенен чийзкейк с тиква и сметана!
Коментари