Начин на приготвяне
Разбъркайте мекото масло с мащерката, солта и ригана.
Разбийте едно яйце с 1-2 щипки сол. Сипете млякото и газираната вода, разбъркайте.
Добавете на части брашно, което предварително сте пресяли с бакпулвер. Разбърквайте с телена бъркалка до получаване на тесто, което има гъстотата на боза.
Загрейте голям тиган с незалепващо дъно. Намазнете го леко и сипвайте по 1 черпак от палачинковата смес. Изпържете 4 големи палачинки. Веднага след изваждането, всяка една намазвайте с ароматното масло.
Разбийте крема сиренето с чесновата скилидка и лимоновия сок.
Сложете в голяма чиния една палачинка. Намажете я с щедър слой крема сирене и сложете втората палачинка отгоре. Намажете я с дебел слой пиперково пюре.
Сложете трета палачинка, намажете с крема сирене и завършете с последната палачинка. Внимателно притиснете и навийте на руло.
Поръсете с настърган кашкавал. Може да запечете соленото руло за кратко - така кашкавалът ще се разтопи.
Нарежете и поднесете.
Празничното солено руло с палачинки е чудно.