Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Баба Гануш по автентична рецепта

Баба Гануш по автентична рецепта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Баба Гануш по автентична рецепта
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
8
"Поръсете разядката със зехтин и сусам и я поднесете с препечени филийки или плоски питки"

Необходими продукти

  • патладжани - 3 броя (всеки по 250 - 300 грама)
  • сусам - 60 грама + още за поръсване
  • зехтин - 50 мл + за поръсване
  • лимонов сок - 45 мл
  • пан пита - 8 питки за сервиране (по желание)
  • чесън - 4 големи скилидки (3 от тях се изпичат)
  • сусамов тахан - 1 ч.л. (по желание)
  • кимион - 1/2 к.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на две патладжаните (по дължина), поръсете ги със сол и оставете да се отцедят от горчилката за 20-тина минути.

Измийте ги добре и ги подсушете. Направете разрези в тях и поставете по 1 скилидка чесън. Намазнете тава и сложете патладжаните с месото надолу.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете патладжаните за 15 минути, след което обърнете и печете още толкова.

Охладете патладжаните и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността.

Сипете я в блендер и добавете сусама, зехтина, тахана, последната скилидка чесън, кимиона, лимновия сок и солта. Пасирайте до гладкост.

Поръсете разядката със зехтин и сусам и поднесете с препечени филийки или плоски питки.

Баба Гануш по автентична рецепта е чудна разядка, опитайте!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: