Ezine.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Рибник със шаран

Рибник със шаран

IlariaIlaria
Новак
59762531
Рибник със шаран2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6-8
"При рибниците важи същото правило като при рибените чорби - колкото повече риба сложите, толкова по-вкусен става"

Необходими продукти

  • шаран - 1 кг
  • скумрия - 1 кг
  • лук - 500 г
  • домати - 200 г консервирани
  • ориз - 600 г
  • олио - 200 мл
  • магданоз - 1 връзка
  • девесил - 1/2 връзка пресен
  • джоджен - 1/2 връзка ментов
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шарана и скумрията. Залейте ги с 2 л подсолена вода, добавете дафиновите листа и черния пипер и варете до готовност. Сварената риба се изважда от бульона, оставя се да изстине и се почиства от кожата, костите и перките, след което се нарязва на едри парчета.

Ситно нарязаният лук се задушава до омекване в загрятото олио. Когато омекне, добавете почистения и промит ориз, настърганите домати и девесила. Поръсете с джоджен (може да използвате и сух). Залейте с 1.5 л рибен бульон.

Прехвърлете ориза в дълбока тава. Отгоре подредете парчетата риба. Рибникът се пече около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Преди поднасяне трябва да се поръси със ситно нарязан пресен магданоз.

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: