Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Емпанади»Есенни емпанади с тиква

Есенни емпанади с тиква

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Есенни емпанади с тиква4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5
"Следобедите ще бъдат още по-приятни с тези тиквени емпанади"

Необходими продукти

  • куркума - 2 ч.л.
  • брашно - 320 грама
  • вода - 5 с.л. студена
  • масло - 85 - 90 грама
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънка
  • чедър - 120 грама
  • тиква - 120 грама
  • спанак - 6 - 7 листа
  • моркови - 1 със средна големина
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 120 г жълта
  • олио - за пържене
  • магданоз - 2 с.л. наситнен
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте в купа брашното. Добавете солта и куркумата, както и нарязаното на кубченца студено масло. Започнете да втривате с пръсти до получаване на трохи.

Сипете лъжиците вода - една по една, като постепенно замесите гладко тесто. Ако е много твърдо, сипете още вода или добавете още малко малсо.

Оформете го на топка и увийте със стреч фолио. Приберете да се охлади в хладилник за поне половин час.

Междувременно пригответе плънката. Наситнете моркова, чушката и тиквата. Запържете ги в сгорещено олио до омекване.

Добавете наситнените магданоз, спанак и чесън. Задушавайте още 2-3 минути, овкусете с черен пипер и сол.

Свалете от огъня и охладете леко плънката. Добавете нарязания чедър и разбъркайте.

Набрашнете плота и разточете масленото тесто на тънка кора. Изрежете кръгчета с диаметър 10 см.

Във всяко едно сложете от плънката и прегънете като полумесец. Прищипете добре краищата и наредете емпанадите в тава с хартия за печене.

Загрейте фурната на 200 градуса. Изпечете ги до готовност - около 25 минути.

Напръскайте готовите закуски леко с вода и покрийте с чиста кърпа за няколко минути.

Есенните емпанади с тиква са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: