Начин на приготвяне
Първо пресейте в купа брашното. Добавете солта и куркумата, както и нарязаното на кубченца студено масло. Започнете да втривате с пръсти до получаване на трохи.
Сипете лъжиците вода - една по една, като постепенно замесите гладко тесто. Ако е много твърдо, сипете още вода или добавете още малко малсо.
Оформете го на топка и увийте със стреч фолио. Приберете да се охлади в хладилник за поне половин час.
Междувременно пригответе плънката. Наситнете моркова, чушката и тиквата. Запържете ги в сгорещено олио до омекване.
Добавете наситнените магданоз, спанак и чесън. Задушавайте още 2-3 минути, овкусете с черен пипер и сол.
Свалете от огъня и охладете леко плънката. Добавете нарязания чедър и разбъркайте.
Набрашнете плота и разточете масленото тесто на тънка кора. Изрежете кръгчета с диаметър 10 см.
Във всяко едно сложете от плънката и прегънете като полумесец. Прищипете добре краищата и наредете емпанадите в тава с хартия за печене.
Загрейте фурната на 200 градуса. Изпечете ги до готовност - около 25 минути.
Напръскайте готовите закуски леко с вода и покрийте с чиста кърпа за няколко минути.
Есенните емпанади с тиква са готови.