Начин на приготвяне
Затоплете фурната до 250 градуса.
В тенджера изсипете измитият ориз и 5-6 чаши вода, заедно със солта. Оставете да заври. Сложете капак и оставете ориза да къкри на слаб огън, около 15 минути, или докато водата се абсорбира напълно.
Оставете ориза да се охлади за около 5 минути, след което го разбъркайте с вилица, за да стане пухкав.
Междувременно смесете зехтина, чесънът, джинджифилът, кърито, малко сол на вкус и 1/2 ч. чаша вода. Разбъркайте добре.
В тази марината накиснете за кратко зеленчуците, след което ги изпечете в намазнена тавичка, до омекване, за около 30 минути.
След изваждането им от фурната, поръсете патладжаните и карфиола с босилек.
Сервирайте ястието, като във всяка порционна чиния оформите голяма топка от ориза, а отгоре разпределите част от зеленчуците.