Начин на приготвяне
В купа се слага пресятото брашно за тестото, добавя се маслото и с вилица се мачка, докато стане на едри трохи.
Солта се разтваря в чаша с малко вода и постепенно се налива при брашното. Всичко се разбърква, докато съставките се смесят. Целта е да се получи твърдо тесто, което се оставя да отлежи покрито в хладилник за 30 минути. Внимава се да не се премеси.
Пилешкото бутче се вари в подсолена вода заедно с измитите и небелени картофи. След това се почистват от кожата и костите и се нарязва на много ситно, а картофите се обелват.
Плънката се приготвя, като в купа се настъргват лукът и морковът, а картофите се режат на едро. Слагат се месото, сол, масло, магданоз, босилек, доматеното пюре и хубаво се разбъркват.
Тестото се разточва на тънка кора със специална форма за емпанадас с кръгла формичка и се изрязват кръгчета с диаметър 10 – 12 см.
В средата се слага по 1 ч.л. от плънката, прегъва се, а краищата на всяко кръгче се намазват с вода и се залепват, като се притискат с вилица.
Емпанадите се слагат в намаслена и набрашнена тава, намазват се с разбитото яйце и се пекат около 15 – 20 минути на 220 градуса.