ezine.bg»Рецепти»Морски Дарове»Най-вкусните панирани калмари

Най-вкусните панирани калмари

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k656
Най-вкусните панирани калмари
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
09/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"За всякакви диети забравяме, когато на масата има от тези панирани калмари"

Необходими Продукти

  • калмари - 500 грама туби (почистени)
  • царевично брашно - 70 грама
  • нахутено брашно - 70 грама
  • оризово брашно - 80 грама
  • лимони - 1 брой
  • сол - 3 щ.
  • олио
  • Къри сос
  • лук - 150 грама
  • зехтин - 50 грама
  • бяло вино - 150 мл
  • пилешки бульон - 250 мл
  • сметана - 150 грама (заквасена или готварска)
  • къри - 2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете тубата калмари на пръстени, които не са прекалено тънки. Попийте добре излишната влага от тях и приберете в хладилник, докато приготвяте соса.

Наситнете лука и го запържете до омекване в загрят зехтин. Сипете виното, сметаната и пилешкия бульон.

Овкусете с кърито и солта и варете под капак на умерен огън за 15-тина минути. От време на време разбърквайте, за да не загори сосът.

Махнете капака и варете още 15-тина минути, за да се редуцира сосът. Ако е прекалено рядък, може да го сгъстите с още малко заквасена сметана. Пасирайте до гладкост.

Извадете калмарите. Смесете посочените брашна и оваляйте добре морските дарове.

Сгорещете добре олиото и изпържете калмарите за 2-3 минути. Не е необходимо дълго пържене, за да не станат жилави.

Отцеждайте готовите калмари върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Поднесете ги с къри соса и резени лимон.

Най-вкусните панирани калмари са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: