Начин на приготвяне
Нарежете тубата калмари на пръстени, които не са прекалено тънки. Попийте добре излишната влага от тях и приберете в хладилник, докато приготвяте соса.
Наситнете лука и го запържете до омекване в загрят зехтин. Сипете виното, сметаната и пилешкия бульон.
Овкусете с кърито и солта и варете под капак на умерен огън за 15-тина минути. От време на време разбърквайте, за да не загори сосът.
Махнете капака и варете още 15-тина минути, за да се редуцира сосът. Ако е прекалено рядък, може да го сгъстите с още малко заквасена сметана. Пасирайте до гладкост.
Извадете калмарите. Смесете посочените брашна и оваляйте добре морските дарове.
Сгорещете добре олиото и изпържете калмарите за 2-3 минути. Не е необходимо дълго пържене, за да не станат жилави.
Отцеждайте готовите калмари върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Поднесете ги с къри соса и резени лимон.
Най-вкусните панирани калмари са готови.