Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печена сьомга в сос Тандури

Печена сьомга в сос Тандури

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Печена сьомга в сос Тандури
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Не сте опитвали по-вкусна рибка и по-вкусно сосче - затова комбинацията между тях е толкова добра"

Необходими продукти

  • сьомга - 500 грама (цяло филе с кожа)
  • чесън - 1 скилидка
  • кисело мляко - 130 грама
  • кориандър - 2 стръка, само листата
  • магданоз - 1 стрък, само листа
  • джинджифил - колкото 1/2 орех (пресен корен)
  • карамфил - 2 бр.
  • червен лук - 1/4 глава (не много голяма)
  • индийско орехче - 2 щ.
  • зехтин - 2 струйки
  • лимони - 1 брой (или лайм)
  • куркума - 2 щ.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете сока от половината лимон в киселото мляко, добавете настърганите чесън и джинджифил, както и наситнените магданоз и кориандър.

Добавете стрития карамфил, куркумата и индийското орехче, разбъркайте добре.

Намазнете дъното на тава за печене. Половината от останалия лимон нарежете на кръгчета, наредете ги на дъното. Върху тях сложете сьомгата - с кожата надолу.

Намажете обилно рибата с голяма част от соса Тандури. Останалия отделете и смесете с наситнения червен лук.

Сложете рибата да се маринова в хладилник за няколко часа.

След това включете фурната на 200 градуса. Печете рибата около 25 минути - ако филето е по-тънко, намалете времето.

Поднесете рибата топла, в компания на останалия сос и резени лимон.

Печената сьомга в сос Тандури е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: