ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Малки ръжени хлебчета

Малки ръжени хлебчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
7102k15k228
Малки ръжени хлебчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
05/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене20 мин.
Общо45 мин.
Порции15
"Малки ръжени хлебчета за обяд или вечеря - поднесете с любимо ястие"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 100 грама + още за поръсване
  • брашно - 400 г бяло
  • жива мая - 20 грама
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 340 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете живата маята в около 140 мл от водата, която сте затоплили леко. Добавете захарта и оставете за 10-15 минути, за да шупне.

В подходяща купа сипете двата вида брашно и добавете лъжичката сол. Оформете кладенче в средата и сипете шупналата мая и останалите 200 мл вода.

Постепенно замесете меко и еластично тесто. Покрийте и го оставете в купата на топло да втаса за 60-90 минути.

Прехвърлете втасалото тесто на добре набрашнен плот.

Използвайте две лъжици, с помощта на които загребвате от тестото, оформяйки хлебчетата.

Слагайте ги в тава с хартия за печене (подгответе си две). Ако не искате да използвате лъжици, може да късате от тестото, като преди това задължително набрашните или намазните ръцете си.

Покрийте тавите с хлебчетата и оставете да удвоят обема си.

Загрейте фурната на високи градуси и ги изпечете до готовност - около 20 минути.

Малките ръжени хлебчета са много вкусни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: