Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Чабата»Чабата по средиземноморски

Чабата по средиземноморски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Чабата по средиземноморски4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"И само чабатка да си хапнем, пак няма да ни е зле"

Необходими продукти

  • брашно - 400 грама + още
  • вода - 300 мл (леко затоплена)
  • жива мая - 25 грама
  • зелени маслини - 6 - 8 обезкостени
  • сушени домати - около 40 грама (хидратирани)
  • зехтин - 2 с.л. + още за намазняване на ръцете
  • сол - 1 с.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете маята със захарта, 100 мл вода и 100 грама брашно. Разбъркайте до кашица и оставете да се активира за 10-тина минути.

Използвайте миксер с приставки за тесто, тъй като това тесто е много лепкаво.

Към шупналата мая сипете пресятото брашно със солта и останалата вода. Включете миксера и бъркайте 2 минути. Оставете тестото да почине 10-тина минути и повтаряйте процедурата 3 пъти.

Вече готовото тесто оставете да втаса до удвояване на обема. Набрашнете много добре плота и сипете тестото. Намазнете добре ръцете си и сгънете тестото, като хващате краищата и ги сгъвате към средата. Оставете да почне 20-тина минути, следва ново сгъване по същия начин.

В последното сгъване между пластовете сложете от наситнените домати, които предварително сте смесили със зехтин и босилек.

Върху тестото наредете зелените маслини и поръсете с брашно.

Прехвърлете чабатата в тава, която сте покрили с хартия за печене. Оставете да втаса и да удвои обема си.

Включете фурната на 250 градуса (без вентилатор). На дъното сложете купичка с вода.

Печете чабатата 15 минути. След това намалете градусите на 160 и включете вентилатора. Печете още 15 минути.

Чабатата по средиземноморски е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: