Начин на приготвяне
Смесете маята със захарта, 100 мл вода и 100 грама брашно. Разбъркайте до кашица и оставете да се активира за 10-тина минути.
Използвайте миксер с приставки за тесто, тъй като това тесто е много лепкаво.
Към шупналата мая сипете пресятото брашно със солта и останалата вода. Включете миксера и бъркайте 2 минути. Оставете тестото да почине 10-тина минути и повтаряйте процедурата 3 пъти.
Вече готовото тесто оставете да втаса до удвояване на обема. Набрашнете много добре плота и сипете тестото. Намазнете добре ръцете си и сгънете тестото, като хващате краищата и ги сгъвате към средата. Оставете да почне 20-тина минути, следва ново сгъване по същия начин.
В последното сгъване между пластовете сложете от наситнените домати, които предварително сте смесили със зехтин и босилек.
Върху тестото наредете зелените маслини и поръсете с брашно.
Прехвърлете чабатата в тава, която сте покрили с хартия за печене. Оставете да втаса и да удвои обема си.
Включете фурната на 250 градуса (без вентилатор). На дъното сложете купичка с вода.
Печете чабатата 15 минути. След това намалете градусите на 160 и включете вентилатора. Печете още 15 минути.
Чабатата по средиземноморски е готова.