Начин на приготвяне
Разтопете маста и я оставете да се охлади.
Затоплете прясното мляко и водата и разтворете в тях маята и захарта.
Пресейте брашното, добавете към него солта и разбъркайте. В средата оформете кладенче.
Прибавете към брашното сместа с маята, разтопената мас, 1 яйце и 1 белтък (жъктъка заделете за намазване на плитките).
От посочените продукти замесете меко и нелепнещо тесто. При необходимост добавете още малко брашно.
Готовото тесто покрийте със стреч фолио и оставете да удвои обема си.
През това време си пригответе плънката. Настържете кашкавал на едро ренде и натрошете сиренето. Прибавете към тях едно яйце и разбъркайте.
След това премесете тестото и го разделете на еднакви части с големината на яйце. От това количество направих 14 броя.
Оформете на топчета и ги наредете на разстояния едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Вземете малка чаша, която потопете в брашно. Притиснете с дъното на чашата всяка питка, като по този начин ще се оформи място за плънката.
Напълнете питките с по 1 с.л. от плънката и ги оставете да втасат за още 20 минути.
Смесете заделения жълтък с малко вода и намажете бордовете на всяка от пухкавите малки питки. След това поръсете с маково семе.
Сложете малките хлебчета да се пекат в загрята фурна на 180 °C с вентилатор за 20-25 минути, докато добият приятен и златист загар.
Изключително меки и пухкави питки с плънка, които да поднесете на вашите близки.
Добър апетит!