Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Разядки»Мухамара (Muhammara)

Мухамара (Muhammara)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Мухамара (Muhammara)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Сладко-пикантната разядка Мухамара поднесете със зеленчукови пръчици или хрупкави брускети"

Необходими продукти

  • червени чушки - 230 грама (печени и обелени)
  • орехи - 80 - 100 грама
  • зехтин - 50 мл
  • кайенски пипер - 1 - 2 сухи чушлета
  • лимонов сок - 1 с.л. или на вкус
  • меласа от нар - 2 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • кимион - 2 щ.
  • червен пипер - 1 щ.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете в студена вода орехите и оставете да престоят така около час.

Сложете в блендер печените чушки. Ако използвате чушки от консерва, не добавяйте лимонови сок.

Прибавете в блендера меласата, чесновите скилидки, отцедените орехи, подправките и сухата люта чушка.

Посолете леко и пасирайте до хомогенна смес.

Добавете зехтина на части - наливайте и пулсирайте с блендера, за да се усвои по-добре. Може да сгъстите разядката с малко галета.

Сипете в купичка и гарнирайте с брускети, а защо не и с нарязани на пръчици зеленчуци.

Мухамара (Muhammara) е характерна разядка за много страни в арабския свят. Има приятен сладникаво-пикантен вкус.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: