Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Пълнени домати»Пълнени домати със сирене на фурна

Пълнени домати със сирене на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Пълнени домати със сирене на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
27 мин.
Общо
43 мин.
Порции
4
"Обожаваме това предястие от пълнени домати със сирене - сигурни ли сте, че няма да ги опитате още днес?"

Необходими продукти

  • домати - 4 бр. 250 г всеки
  • сирене - 200 г бяло, саламурено
  • сирене - 60 г синьо
  • крема сирене - 120 г
  • чесън - 2 скилидки
  • белтъци - 1 бр.
  • магданоз - 4 стръка
  • копър - 4 щипки, сушен
  • краве масло - 1 - 2 с.л. меко
  • зехтин - за поръсване
  • балсамова редукция - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете по-тумбести и гладки домати за рецептата. Трябва да се добре узрели, но не меки.

Измийте, отрежете капаче в горната част и издълбайте вътрешността с лъжица, оставяйки месестата част по стените.

В купа намачкайте сирената с белтъка и добавете копъра, счуканите скилидки чесън и накълцания магданоз.

По желание може да си увеличите плънката на доматките, в зависимост колко голяма е кухината в доматките и колко могат да поберат в коремчетата си.

Също така може да замените синьото сирене с козе или друго ароматно сирене.

Напълнете кухините със сирената и отгоре сложете по малко масълце.

Застелете тавичка с алуминево фолио, по-голямо парче, за да излизат краищата му.

Намазнете го и подредете доматите със сиренце един до друг. Захлупете с капачетата и завийте със излизащите краища на фолиото.

Печете така 15-18 минути на 200 градуса, а после отвийте фолиото, поръсете със зехтин и допечете до желан от вас загар, по-препечени или или по- меки и сочни- както предпочитате.

Пълнените домати със сирене на фурна са чудесно, леко предястие. Те могат да се консумират топли или изстинали.

Сервирайте ги с поръска от още зехтин и капки балсамова редукция.

Добър апетит!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: