Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Средиземноморски хляб с маслини и розмарин

Средиземноморски хляб с маслини и розмарин

Средиземноморски хляб с маслини и розмарин
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Ето ви идея за домашно хлебче от средиземноморската кухня - определено трябва да си я запишете"

Необходими продукти

  • вода - 300 - 350 мл (топла)
  • брашно - 700 грама
  • мая - 20 грама
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • маслини - 150 грама
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • розмарин - 2 - 3 клонки (само листенца)
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В половината от затоплената вода разтворете маята със захарта. Покрийте и оставете да се активира за 10-тина минути.

В тава сипете брашното със солта, добавете останалата вода, шупналата мая и зехтина.

Обезкостете и нарежете на едро маслините, прибавете ги към горните съставки заедно с нарязаните на ситно листенца розмарин. Постепенно замесете меко и нелепнещо тесто.

Намажете готовата топка тесто с олио и покрийте с фолио. Оставете на топло, за да втаса за няколко часа.

Подгответе си малка тава с хартия за печене. Намазнете я леко и я поръсете с царевично брашно.

Сложете топката тесто върху хартията и оформете на хляб. Поръсете с царевично брашно.

Загрейте фурната на 180 градуса. Печете хляба до готовност - около 40 минути.

Извадете хляба върху решетка и го покрийте с кърпа. Когато се охлади, нарежете и поднесете.

Средиземноморският хляб с маслини и розмарин е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: