Начин на приготвяне
Почистете шарана, измийте ги го разполовете внимателно. Ако ще го приготвяте в по-малка тава за печене, махнете опашката и главата.
Поръсете почистения шаран с кимион, черен пипер и сол. Оставете го да се маринова за около час.
Настинете обелените моркови и домати, чесън и лук. Измийте старателно ориза.
Загрейте олиото в тиган и запържете лука с едната скилидка чесън. Постепенно добавете чушките и морковите. Задушавайте до омекване на зеленчуците. Прибавете ориза и гответе докато зрънцата станат прозрачни.
Сипете доматите и когато течността изври, налейте около 3 кафени чашки топла вода.
Разбъркайте и прибавете останалия чесън. Гответе до готовност на ориза. Овкусете с черен пипер и сол, сипете в намазнена тава.
Поръсете отгоре с копъра. Най-отгоре сложете рибата с кожата нагоре. Може леко да направите вдлъбнатина в ориза, за да не е мнгоо нависоко шаранът.
Ако се наложи, налейте още малко топла вода. Загрейте фурната на 220 градуса и печете рибата до готовност - около 30 минути.
Печеният шаран с ориз на фурна е много вкусен.